Vi har korat en vinnare av Quiz i advent

Ljudklipp

Körcentrums Quiz i advent är nu avslutat och vi har utsett en vinnare. Det var fler som hade alla rätt och vi lottade fram vinnaren Bodil Alnegren. Ett stort grattis Bodil som får två biljetter till valfri konsert med Göteborgs Symfoniorkester under våren 2018!

Tack alla som lyssnat och svarat engagerat på våra frågor!

De rätta svaren är de här:

 

1a advent:
Här hör vi Leif Strands Damkör och Göteborg Wind Orchestra framföra en julvisa med text av en dansk diktare.

Fråga A. Vilken av följande stämmor brukar inte finnas med i damkör? Rätt svar: Bas
Fråga B. Vad heter den danska diktaren? Rätt svar: Hans Adolph Brorson

 

2a advent:

Här får vi höra en Luciasång ”Himlen hänger stjärnsvart” med text av Karl Gustav Osiannilsson och musik av Sven Körling.

Fråga A. Vi går nu in i Luciaveckan där vi den 13:e firar det som vi länge trodde var årets längsta och mörkaste natt. Numera sjungs även de flesta staffansvisorna vid Lucia, men traditionellt hör de samman med ett annat datum i december. Vilket?  Rätt svar är: Den 26 december.

Fråga B. Vad heter kören som sjunger?  Rätt svar är: Göteborgs Ungdomskör 

 

3e advent

Den här julsången som anses härstamma från 1300-talet framförs här av S:ta Helena Vokalensemble i Skövde, tillsammans med Gunnar Eriksson och några instrumentalister.

Fråga A. Texten är skriven på makaronisk vers. Vad innebär det? Rätt svar är: Att texten är skriven på latin och ett annat språk.
Fråga B. Det är för övrigt just denna melodi som spelas av det konstfärdigt utformade astronomiska uret i en svensk domkyrka från 1400-talet. Vilken domkyrka? Rätt svar är: Lunds domkyrka.

 

4e advent:

Här hör vi kören Vocal Art Ensemble sjunga den välkända ”Jul, jul, strålande jul”. Texten är skriven av prästen och författaren Edvard Evers och tonsatt av Gustaf Nordqvist.  

Fråga A. I vilken stad var Edvard Evers född?  Rätt svar är: Uddevalla 
Fråga B. Gustaf Nordqvist tonsatte även ett annat mycket känt stycke. Vilket?  Rätt svar är: Till havs