The Last Ship

Den 5 juni 2023 uruppförs en körversion av Stings musikal The Last Ship i samband med Göteborgs Jubileumsfestival. Körsångare från hela Västra Götaland är välkomna att vara med i projektet.

 

OM THE LAST SHIP - KÖRPROJEKTET

Projektet kommer mynna ut i en konsert med sånger ur musikalen som framförs av en stor projektkör tillsammans med musiker och sångsolister, och allting hålls ihop av en berättare. Även publiken får vara med och sjunga. Konserten äger rum måndag 5 juni 2023 kl 17.30-18.45 i Frihamnen i Göteborg.

Det finns fortfarande möjlighet att vara med i Publik-kören.

 


PUBLIK-KÖREN - så här kan du delta

Precis som namnet antyder kommer dessa körsångare att sitta bland publiken på konserten. I publik-kören krävs ingen tidigare körvana, vilket gör att vem som helst som tycker det är kul att sjunga är välkommen. Kanske har du aldrig sjungit i kör tidigare men skulle vilja prova på? Eller så vill du gärna vara med i projektet men har inte möjlighet att lägga den tid som krävs för scenkören? Publik-kören är med på 3-4 låtar och körarrangemangen kommer att övas in med hjälp av ljudfiler, noter och vid fyra gemensamma rep i Göteborgsområdet (lokal meddelas senare):

 • Lördag 21 januari kl 10.00-12.30 (nytt!)
 • Tisdag 28 mars kl 19.00-21.30 (nytt!)
 • Torsdag 20 april kl 19.00-21.30
 • Onsdag 3 maj kl 19.00-21.30

samt

 • Söndag 4 juni, ca en timme på eftermiddagen tillsammans med scenkören
 • Måndag 5 juni ca kl 16.30-19.00 (konsert 17.30)

Anmälan är bindande. Deltagaravgiften är 200 kr/person och faktureras i början av mars (för de som anmäler sig under februari) samt efter sista anmälningsdag 23 mars. Efter detta får du tillgång till noter och ljudfiler.


 

UNGDOMSKÖRER

Vi välkomnar även ungdomskörer. Är din ungdomskör intresserad av att delta? Kontakta då Marie Jansons, marie.jansons@vgregion.se för mer information.

 


EGNA FRAMTRÄDANDEN

Det finns även möjlighet att delta i körprojektet utöver att vara med i Scenkören eller Publik-kören på själva konserten - nämligen att din kör gör ett eget framträdande under Göteborgs Jubileumsfestival den 2-5 juni. Anmäl intresse här senast den 6 april, så återkommer vi därefter med förslag på dag, tid och plats.

Förutsättningar i dagsläget:

 • Körer från hela Västra Götaland är välkomna att delta.
 • Varje kör får  20 minuter till sitt förfogande (+5 min innan och 5 min efter för rigg/nedrigg).
 • Valfritt program - men en sång är obligatorisk: Göteborgs jubileumslåt Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg. Ni väljer själva hur ni vill framföra sången. Arrangemang skickas ut i samband med bekräftelse på medverkan.
 • Framträdandet sker utomhus (det finns ingen scen, gradäng eller liknande). El finns framdragen. Ev instrument, högtalare, mikrofon etc står kören för själva.
 • Det är gratis att delta.
 • Exakta tider och platser påverkas av hur många körer som vill vara med.
 • Ett framträdande per kör, ev fler framträdanden i mån av plats.

 
 
ÖVRIG INFO

Vi tittar även på fler möjliga kringaktiviteter och tar gärna emot förslag på vad det skulle kunna vara. Bland annat samarbetar vi med filmaren Jonas Myrstrand och hans projekt Lindholmens Tidevarv i VR.

Vi erbjuder också möjlighet att delta i ”kör-utställning” i samband med vårens reptillfällen, där körer ges möjlighet att informera om sin verksamhet för att t ex locka nya medlemmar. En av tankarna med projektet är att locka såväl aktiva körsångare som personer som funderar på att kanske börja sjunga i kör, och här ges då ett ypperligt tillfälle att få mer info om olika körer. Kanske kan även nya spännande samarbeten uppstå körer emellan?
 
Har du andra tankar om kringaktiviteter eller annat som rör projektet? Hör gärna av dig!

 


OM THE LAST SHIP - MUSIKALEN

The Last Ship är en musikal av artisten Sting som handlar om hans uppväxt i Wallsend, en före detta varvsstad i Nordöstra England, och om hans egna upplevelser från barndomen, hans relation till sin far som arbetade inom varvsindustrin, och vad som händer med en stad och dess identitet när en hel industri läggs ned - precis som i Göteborg.

Musikalen hade premiär på Broadway 2014. Materialet har också framförts i Canada, i Stings hemregion i nordöstra England, Tyskland samt i Åbo, Finland - även det en skeppindustristad.

Nu är det alltså dags för Sverige och Göteborg, och det blir då en konsertversion specialarrangerad för kör. Idén till detta projekt kläcktes av deltagarna vid en arrangörsutbildningskurs för körer, som vi på Körcentrum Väst arrangerade i november 2019.