Ett År Med Körcentrum Väst

I oktober 2017 firade Körcentrum Väst ett år med verksamhet. I samband med det producerade vi en skrift för att presentera några av alla de aktiviteter vi genomfört, beskriva vad vi fokuserar på och vad Körcenturm Väst kan göra för körlivet i Västra Götaland. 

Du kan läsa och ladda ner foldern via kultur i Västs hemsida HÄR. 
Nedan följer skriftens förord.
 

För ett starkt och kreativt körliv
Körsång är den allra vanligaste amatörkulturverksamheten i Sverige. Uppskattningsvis sjunger ungefär 97 000 personer i kör i Västra Götaland. I en kör har du möjlighet att få utlopp för din kreativitet och skapa tillsammans med andra, genom musiken och sången. Forskning visar även på att körsång stärker immunförsvar och hälsa. Körsång gör helt enkelt livet mer värt att leva.
Västra Götalandsregionen insåg att körsång varviktigt för invånarna och initierade bildandet av ett Körcentrum Väst, som en del av Kultur i Väst. Körcentrum Västs uppdrag är att erbjuda fortbildningar och konsultationer, initiera evenemang och sprida körforskning. Vi ser ett körliv som förvaltar en stark tradition, men det finns också en nyfikenhet att sjunga på nya sätt. Den utvecklingen vill Körcentrum Väst finnas med i och stötta tillsammans med andra.
I den här skriften ser du något av det vi gjort undervårt första verksamhetsår. Vi är nu i full gång med nya teman inom vår fortbildningsserie och planerar spännande köraktiviteter i regionen. Inte minst gläds vi åt att Sverige för första gången arrangerar European Choir Games, som blir ett stort evenemang i Göteborg i augusti 2019, med gästande körer från hela världen.
Vi är övertygade om att det finns många fler som skulle vilja sjunga tillsammans med andra. Om du ännu inte hittat kören för dig – kontakta Körcentrum Väst så kan vi tipsa. Eller varför inte dra ihop ett gäng och starta en ny kör?

Marit Zetterström 
Konsulent , Körcentrum Väst,  Kultur i Väst

Jennie Vilhelmsson
Enhetschef Kultur & Upplevelse, Kultur i väst